Start

© All rights reserved to Marks Kraam

Electronica


Ericsson: Ericofoon


Beroemde telefoon gemaakt door de nog steeds bekende zweedse fabriek Ericsson.
Bijnaam is ook wel “cobra”,.
In produktie gekomen in 1954, gemaakt van het na WO II moderne materiaal plastic.
Er zijn veel kleuren en twee vormen. De PTT gaf het laatste model uit, in de kleuren wit, vaak verkleurd tot ivoor, rood en diep bruin.
De telefoon was oorspronkelijk bedoeld voor ziekenhuizen, patienten konden makkelijk vanuit bed met de lichte telefoon uit 1 stuk een nummer draaien. Als je hem optilt gaat de rode bol naar buiten en heb je verbinding, zet je hem neer gaat de bol naar binnen en eindig je de verbinding.
De telefoons zijn tamelijk kwetsbaar maar vrij eenvoudig te repareren.
De zoemer wil nog wel eens zacht zijn.
Prijzen: afhankelijk van de kleur, 35 tot 135 euro. Altijd even testen!!

Mark’s Kraam > Design info > Electronica

Braun: SK4,5,6 van Dieter RamsIn de jaren 60 en 70 is Braun qua ontwerp binnen de elektronica
toonaangevend geweest. Dat lag voor een belangrijk deel aan hun
hoofdontwerper Dieter Rams geb,1932.
Zelfs door Braun ontworpen koffiezetapparaten zagen er net een beetje
leuker uit dan bijvoorbeeld die van Philips. De 10 geboden voor wat betreft
Design van Dieter Rams zijn:
1) design is vernieuwend
2) design is gebruiksvriendelijk
3) design is esthetisch, mooi dus
4) design maakt een product makkelijk
te begrijpen
5) design dringt niet op
6) design is eerlijk
7) design is makkelijk te begrijpen
8) design is consequent tot in het detail
9) design is milieuvriendelijk
10) design is zo weinig mogelijk design
In 1956 kwam Dieter Rams naar Braun en ontwierp op 24-jarige leeftijd met Hans Gugelot de SK 4, in de loop der jaren opgevolgd door de marginaal verschillende SK5 en SK6.
Houdt hij zich zelf aan zijn overigens later opgestelde regels? De SK4 was innovatief. Het eerste stereo meubel met een plaat van plexiglas er over, later door iedereen nagedaan. Het eerste meubel met de knoppen aan de bovenkant, gebruiksvriendelijk. Het meubel dringt niet op, geen gekunstelde fratsen, dus eerlijk. Ik vind het in alle soberheid mooi, vergeleken met andere meubels moet dit ingeslagen zij als de I-POD nu, met de paar knoppen is het zeer eenvoudig te begrijpen, vorm is volledig ondergeschikt aan de functie dus zo min mogelijk design. Onze Dieter lijkt wat hij zegt ook te doen, je komt het nog maar weinig tegen.
Prijs van een dergelijk meubel ligt rond de 100 euro maar veel goede kom je niet meer tegen, vaak een niet werkende pick up en lak schade aan het wit gespoten metaal, de duurzaamheid kun je een kanttekening bij plaatsen, dus zie je een hele goede, betaal wat meer. In Duitsland liggen de prijzen veel hoger.


Bang en Olufsen: Beomaster van Jacob JensenAls u leuke aanvullende informatie heeft over de ontwerper, de fabriek of het ontwerp, mail me dan zodat ik het kan verwerken op de site. Dan gaat de kennis niet verloren. Ook andere opmerkingen lezen we graag terug.


Mail

Dat een stereo installatie niet per definitie schreeuwerig moet zijn bewijst de Beomaster 1900. Prachtig ontwerp van Jacob Jensen geb.1926 voor de in 1928 opgerichte Deense radio fabriek Bang en Olufsen.
Niet voor niets was de slogan voor de 1900 “You’ll appreciate it for more than the sound”.
Eigenlijk heb je een primair en secundair paneel. Op het primaire paneel zie je aan de hand van de lampjes wat de tuner versterker op dat moment weergeeft. Het secundaire paneel zit achter een aluminium plaat, dit is voor de minder vaak gebruikte afstellingen. De radio is hangend en liggend te gebruiken, erg plat en een design waar B&O jaren op voortgeborduurd heeft. Het was de laatste radio van B&O zonder afstandsbediening, de radio heeft tip toetsen, even aanraken en de radio springt aan.
De 1900 kreeg de industrial design award 1976 en staat in veel musea voor hedendaagse kunst.